Projecten in de afgelopen periode

 

Bloemenranden op Walcheren

Het begin
Sinds 2003 loopt er een bloemenrandproject in de gemeente Veere. Dit houdt in dat er op mooie locaties langs wegen, fietspaden e.d. stroken bloemen ingezaaid worden op landbouwgrond. Niet alleen ter verfraaiing van het Walchers landschap, bloemenranden bieden ook beschutting en voedsel aan veel insecten, vogels en dieren. De gemeente Middelburg heeft ook een aantal jaren subsidie gegeven voor bloemenranden, maar is daar inmiddels (helaas) weer mee gestopt.

Het mengsel
De bloemenranden worden ingezaaid met een mengsel van éénjarige bloemen, zoals: korenbloem, bolderik, dille, cosmos, lupine, chrysanten, gipskruid, coreopsis, zonnebloem, klaprozen, goudsbloem, phlox.

Zaaien
De bloemenzaden worden met een speciaal daarvoor verbouwde zaaimachine gezaaid. De machine zaait de grove zaden diep en de fijnere zaden worden er overheen gestrooid, als deze fijne zaden te diep gezaaid worden, komen ze namelijk niet op.

Bloeiperiode
De meeste bloemenzaden hebben warmte nodig om goed te ontkiemen en te groeien. Daarom worden de bloemen gezaaid ongeveer eind april, als het mooi weer is. Het duurt een week voordat de eerste zaden boven komen, en de laatste soorten hebben wel 3 weken nodig om boven de grond te komen.
Afhankelijk van het groeiseizoen, onder de juiste weersomstandigheden, gaan de bloemen bloeien begin juli. In augustus zijn de randen op zijn mooist, maar ook daarna blijven de randen bloeien totdat de eerste nachtvorst komt.

De bewoners van de bloemenrand
De bloeiende randen trekken allerlei nuttige insecten aan zoals bijen, hommels, zweefvliegen, gaasvliegen, vlinders. Deze kunnen makkelijk voedsel vinden in de bloemenranden en tegelijkertijd doen ze ook nuttig werk voor de boer. Ze bestuiven de gewassen en eten schadelijke bladluizen op. Later in de herfst komen er zaden in de bloemen en dat trekt vogels aan. Fazanten, patrijzen, vinken, groenlingen en puttertjes vinden alles wat hun hartje begeert in de randen.

bloemenrand8De agrarische natuurvereniging Natuurlijk Walcheren coördineert het project. Omdat we zoveel mogelijk mensen willen betrekken bij alles wat er gebeurt op het platteland, zijn we in 2007 begonnen met de introductie van de bloemenplukbon.
We hopen dan dat u niet alleen langs komt op de fiets of met de auto, maar dat u ook eens stopt en van dichtbij bekijkt hoe de bloemen én de boerengewassen groeien

In de prijzen
In 2012 hebben we met dit initiatief de derde prijs behaald bij de Nationale Natuurprijs van het Nationaal Groenfonds. Daar zijn we erg trots op, zeker omdat het een landelijke verkiezing betrof. De jury sprak zijn waardering uit over het mooie initiatief. De bloemenplukbon stelt u in staat om voor een klein bedrag een prachtige bos bloemen te plukken en tevens te ontdekken wat het mooie Zeeuwse platteland u te bieden heeft!

BloemenPlukBon De bloemenplukbon kost € 15,00 en is in onze webshop te bestellen en te koop bij diverse verkooppunten op Walcheren. U mag met een bloemenplukbon het hele seizoen bloemen plukken. U kunt, met de bloemenplukbon op zak, onbeperkt in de bloemenrand terecht om op verschillende momenten meerdere bossen bloemen te plukken.

De opbrengst van de verkoop van de bloemenplukbonnen wordt gebruikt om in het volgende seizoen nieuw zaaizaad te kopen.

-> terug naar projecten

-->

FietsKnooppuntenSysteem Zeeland (FIKS) 

De agrarische natuurvereniging Natuurlijk Walcheren heeft aan de wieg gestaan bij de oprichting van het knooppunten netwerk op Walcheren

FIKS is een bewegwijzerd netwerk van geselecteerde fietspaden en –wegen. Bij de zorgvuldige selectie is rekening gehouden met aantrekkelijkheid van het landschap en veiligheid.De plaatsen waar de paden en wegen elkaar kruisen zijn knooppunten. Elk knooppunt heeft een nummer. Zo stippelt u gemakkelijk uw eigen fietstocht uit aan de hand van de knooppunten. U onthoudt de knooppuntnummers, schrijft ze op een papiertje of noteert ze op een speciaal fietslabel en u kunt op pad. De aanduidingen op de borden onderweg doen de rest. 

Op kruisingen, splitsingen en afslagen staan bordjes met daarop een richtingspijl en het nummer van het knooppunt waar u naar toe fietst. Het grote voordeel van FIKS is dat u de lengte en de route van uw fietstocht zelf bepaald. Daarnaast maakt het niet uit of u links- of rechtsom fietst. FIKS is dubbelzijdig bewegwijzerd. Fietst u graag langs het water, wilt u genieten van weidse polders of historische stadjes? FIKS laat de keuze aan u!  

Meer informatie treft u hier.

-> terug naar projecten

 

 

Contactgegevens ANNW

Agrarische Natuurvereniging Natuurlijk Walcheren

p/a Golsteinseweg 25
4333 RA Middelburg

info@natuurlijkwalcheren.nl